Jumaat, 13 Ogos 2010

Perginya seorang ulama hebat-Almarhum Ustaz Sonhadji Mohamad
(Gambar kredit kepada www.rudyherman.com)


1) Benarlah janji Allah, setiap yang hidup pasti merasai mati.

2) Namun apa yang lebih mengesankan jiwa kita, apabila mereka yang bergelar alim ulama, seorang demi seorang meninggalkan kita.

3) Yang saya maksudkan ialah Almarhum Ustaz Sonhadji Mohamad yang kembali ke rahmatullah pada pagi semalam. Di dalam hati saya, hanya satu yang terlintas-mulianya Almarhum yang dijemput Allah pada hari kedua Ramadhan.

4) Saya yakin ramai dari kita pernah membaca kitab tafsir beliau yang terkenal iaitu Tafsir al-Qur'an di Radio yang mengandungi tafsir 30 Juzu' al-Qur'an.

5) Meskipun tidak pernah bersua dengan Almarhum, namun saya meyakini betapa Almarhum di antara ulama yang disegani di rantau Nusantara ini.

6) Seingat saya, penyelia saya di Universiti Malaya, Prof Dato' Dr Zulkifli Yusof membuat kajian tentang metodologi kitab tafsir Almarhum sebagai tajuk tesis PhD beliau.

7) Ternyata, Allah lebih menyayangi Almarhum yang sudah berusia lebih 80 tahun. Dalam hal ini, meningatkan saya bagaimana pesanan Nabi SAW, bahawa Allah akan mencabut nyawa orang yang berilmu di kalangan kamu. Maka, yang tinggal adalah mereka yang jahil dan diangkat menjadi pemimpin. Apabila memberi fatwa atau keputusan, bukan sekadar mereka sesat, bahkan mereka juga menyesatkan orang lain.

8) Moga Allah mencucuri rahmat ke atas ruh Almarhum dan segala jasa budinya diiktiraf sebagai amal soleh. Al-Fatihah.13 Ogos 2010, 3 Ramadhan 1431 Hijrah

8.25 pagi, Malaysia Timur

1 ulasan:

ainhany berkata...

salam IZ,

Semuga dicucuri rahmat dan barokah keats almarhum ustaz sonhadji...di bulan yang diberkati..perginya diiringi, muga rohnya dicucuri,terus ke firdausi.

al fatihah

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude