Jumaat, 2 Julai 2010

4 perkara diajar Nabi SAW agar kita mohon kepada Allah1) Dar Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi SAW bersabda " Ya Allah kurniakan daku petunjuk, sifat taqwa, keupayaan mengelak dari melakukan maksiat dan kekayaan jiwa". Hadith riwayat Muslim.

2) 4 perkara ini permata bernilai bagi seseorang jika memilikinya.

3) Petunjuk Allah sesuatu yang sangat mahal. Justeru, kita berdoa 17 kali sehari semalam di dalam solat fardu agar diberi hidayah dan petunjuk ke jalan yang lurus-jalan mereka yang telah Engkau beri nikmat iaitu para Nabi, para Siddiqin, golongan syuhada dan kelompok solihin.

3) Taqwa hanya dapat dinilai Allah. Istilah moden menyebutnya sebagai integriti. Taqwa benda di dalam hati. Penampilan luaran yang nampak baik dan alim, belum tentu menjamin adanya sifat taqwa dan amanah dalam diri seseorang. Hanya apabila merasai pengawasan Allah dan takut kepada balasan Allah, sifat taqwa akan muncul di dalam diri.

4) Keupayaan mengelakkan diri dari melakukan maksiat juga suatu nikmat yang besar dari Allah. Betapa hari ini, ramai manusia tenggelam dalam maksiat samada secara sedar atau tidak, zahir mahupun batin. Godaan nafsu yang tidak pernah kenyang dan bisikan iblis yang sentiasa mempedaya manusia, antara asbab utama ramai yang tergelincir dalam kancah maksiat.

5) Kekayaan bukan sekadar pada harta dan material semata-mata. Bahkan kekayaan yang sebenar apabila memiliki jiwa yang tenang, redha bila diuji, syukur bila dianugerahi bahkan mampu mengawal kemarahan diri apabila memuncak emosi.

6) Semoga 4 permata berharga ini dikurniakan Allah buat kita semua.2 Julai 2010, 19 Rajab 1431 Hijrah,

8.30 pagi, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude