Isnin, 27 April 2009

Sepetang bersama pelatih Pusat Pemulihan Akhlak1) Sedih, terharu dan bersemangat bila menatap wajah mereka yang tersungkur dengan godaan di sekeliling mereka.

2) Ada yang menjadi pelacur, lari dari rumah, tidak mampu dikawal oleh ibu bapa dan terlibat dengan seks bebas bersama teman lelaki.

3) Dari pelbagai kaum-Melayu, Iban, dan Cina. Saya hanya mampu mendorong mereka, agar tidak mengulangi kesilapan yang sama apabila dibebaskan kelak.

4) Tempoh 3 tahun dalam tahanan, ambillah kesempatan untuk bertaubat dan memperbaiki diri, serta menambah ilmu. Usia mereka masih muda-dalam lingkungan 14 tahun - 18 tahun dan kesemuanya adalah anak gadis.

5) Semoga mereka berubah, dan saya ingatkan mereka, sekali gagal dalam kehidupan, bukan bermakna gagal selama-lamanya. Pasti ada cahaya yang terang, memandu kita kembali jalan yang lurus, setelah selama ini kita salah memilih jalan yang gelap, busuk dan kejam. Moga Allah memberi hidayah kepada mereka. Amin.27 April 2009,

6.25 pagi, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude