Rabu, 6 Ogos 2008

Menteri dan Timbalan Menteri tak sependapat dalam isu pinjaman untuk tunai haji?


Kelmarin Dato Dr Mashitah menyebut tiada masalah jika mereka yang ingin menunaikan haji melakukan pinjaman. Ini kerana, demi memastikan rukun Islam kelima dapat ditunaikan dengan lebih awal dan dalam keadaan kita masih sihat dan berkemampuan.

Semalam, Dato Seri Dr Zahid Hamidi pula menegaskan berdasarkan Majlis Fatwa Kebangsaan, mereka yang belum mampu untuk menunaikan haji tidak boleh membuat pinjaman kerana nanti akan timbul pelbagai masalah. Dibimbangi haji telah selesai, hutang masih tidak terbayar. Bahkan ia bercanggah dengan hukum syarak.

Pagi tadi, saya mendengar dalam Radio IKIM. FM, Ustaz Haji Hasnil Abu Bakar menjelaskan, berdasarkan Muzakarah Haji Kebangsaan, untuk menggalakkan lebih ramai orang dapat menunaikan haji, maka membuat pinjaman adalah harus dengan beberapa syarat. Di antaranya tidak terlibat dengan pinjaman yang mempunyai unsur riba dan ada pendapatan untuk menampung ahli keluarga yang ditinggalkan dan untuk membayar balik pinjaman.

Persoalannya kini, mana satu yang tepat-Timbalan Menteri, Menteri atau keputusan Muzakarah Haji Kebangsaan?


6 Ogos 2008, 4 Sya'ban 1429 Hirah

10.40 pagi, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude