Rabu, 12 Disember 2007

Demonstasi aman perlu dibenarkan


Saya sebenarnya mahu mengulas temubual NST Ahad lepas bersama bekas Pengerusi SUHAKAM, bekas Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri Tun Musa Hitam. Saya dapati apa yang diperkatan oleh Musa dalam temubual itu sungguh menarik dan sepatutnya membuka minda, mata dan telinga banyak pihak.

Tetapi kerana beberapa peristiwa besar berlaku kebelakangan ini, maka cuma pagi ini saya ada sedikit kesempatan.

Kebetulan temubual itu berhubung dengan hak asasi rakyat terutama hak untuk berhimpun dan bersuara. Dan kebetulan hak itulah yang telah dinafi dan dicabuli rerutama semalam sehingga mengakibatkan perkarangan bangunan Parlimen menjadi gelanggang “Negara Polis” Malaysia yang baru.

Apabila ditanya oleh wartawan NST Aniza Damis adakah Malaysia sudah bersedia untuk (mengizinkan) demonstrasi aman, Musa menjawab:

Yes! Come on we have been independent for 50 years.

Ya! Bukankah kita telah Merdeka lebih 50 tahun.

Apabila ditanya adakah perhimpunan aman itu suatu hak? Musa menjawab:

Perhimpunan aman itu berkait dengan hak untuk bersuara, suatu hak yang memberi keizinan kepada semua pihak untuk menyatakan pandangan masing-masing.

Tambah beliau:

Kebebasan di dalam sebuah negara demokrasi adalah jelas. Orang-ramai memang mempunyai hak untuk berhimpun dan hak ini mesti diberikan kepada mereka.

Dalam temubual itu Musa menyatakan bahawa demonstrasi aman sepatutnya diizinkan dan semua pihak mesti berfikiran terbuka dan positif. Demonstrasi boleh dikawal oleh pihak berkuasa tetapi jangan kawalan sebagai alasan sehingga menafikan hak rakyat untuk bersuara sama-sekali. Kata beliau:

People must apply for permits, but the application is not for the purpose of restricting demonstrations.

Rakyat mesti memohon permit tetatpi permohonan itu bukannya (alasan) untuk menghalang demonstrasi tadi.

Menurut beliau yang pentingnay melalui permit yang diberikan mereka yang memohon dikehendaki mematuhiu beberapa syarat antaranya memastikan demonstrasi itu terkawal dan berjalan dengan aman dan lancar. Para pengawal dilantik, dan kebersihan dijaga. Setiap laluan yang mahu ditempuh mestilah dimaklumkan dan pihak polis hanya bertugas menjaga lalulintas. Penganjur diingatkan yang pihak FRU ada bersiap-sedia menghadapi sebarang kemungkinan namun FRU tidak ditempatkan di tempat awam tadi tetapi bersiap-sedia dilokasi lain.

Musa menegaskan bahawa demonstrasi adalah sebahagian daripada amalan demokrasi malkah beliau mengkritik usaha-usaha pihak tertentu menakut-nakutkan rakyat berkenaan penganjuran demonstrasi kononnya ia mencetuskan ketegangan dan menjejaskan perniagaan. Ini tidak berlaku jika semua pihak bekerjasama. Malah usaha Menteri Penerangan melalui RTM yang memomok-momokkan rakyat dengan paparan kononnya “Ini (demonstrasi) bukan budaya kita”, kata Musa budaya siapakah yang mengizinkan keganasan. Dalam erti kata lain tidak ada siapa pun yang mahukan keganasan berlaku dan dalam hal Malaysia ia pasti tidsak berlaku jika semuanya berjalan menurut suasana yang dicadangkannya itu.

Akhirnya saya mahu berkongsi di sini, apabila Musa ditanya adakah patutu yang kekerasan digunakan untuk meleraikan suautu perhimpunan “haram”, Musa menjawab:

No, not by anybody.

Tidak, tidak (patut) oleh sesiapa pun

Menurut beliau polis selalu menggunakan alasan mereka menerima provokasi, kata beliau jika perhimpunan itu berjaland engan aman tanpa kehadiran polis, pasti tidak berlaku sebarang provokasi. Masalahnya kehadiran polis itu sendiri mencetuskan provokasi. Bila ada tindakan tambah Musa, pasti akan ada tindak balas.

Ramai orang mungkin memberikan pelbagai reaksi terhadap pandangan Musa ini, namun saya mahu berbaik sangka. Benar Musa mungkin tidak mengamalkan apa yang beliau perkatakan ini semasa beliau berkuasa dahulu tetapi yang pentingnya kini mungkin beliau telah sedar, dan beliau berani pula menyuarakan pandangannya itu secara terbuka. Itu bagi saya adalah bukti negarawan yang sedar dan insaf.


Terima kasih Musa kerana berani bersuara begini, semoga rakyat akan dapat melihat dan membezakan antara yang hak dan yang batil.

Untuk tidak dibuai sentimen, suka bagi penulis menurunkan petikan kajian sejarah berhubung unjuk rasa ini untuk penelitian semua. Ramlah Adam (Prof Dr) dalam bukunya, "Dato' Onn Ja'afar: Pengasas Kemerdekaan" menukilkan:

"Persatuan-persatuan negeri Melayu yang tumbuh sebelum perang dan selepas perang, menghantar nota-nota bantahan kepada Pejabat Tanah Jajahan (Colonial Office). Orang ramia pula seperti di Kedah dan Kelantan mengadakan tunjuk perasaan menentangnya. (Di Kedah seramai 50,000 orang telah berarak. Warta Negara, 21/1/46. Di Kelantan, seramai 10,000 orang telah menunjuk perasaan). Tegasnya, penentangan kepada Malayan Union adalah kesedaran politik yang sangat penting selepas perang dunia itu." (Ramlah Adam, Dato' Onn Ja'afar, Pengasas Kemerdekaan, hlm. 86-87)

Bekas Yang Dipertua Agung PAS, Tan Sri Asri Muda dalam bukunya "Memoir Politik Asri - Meniti Arus" menyebut:

"Ketika Malayan Union hendak disogokkan kepada masyarakat kita (Semenanjung Tanah Melayu itu), parti-parti politik telah bertambah dengan banyaknya. Di tiap-tiap negeri lahir parti politik dan ditambah pula dengan beberapa parti politik yang bersifat kebangsaan seperti Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) dan sebagainya.

"Jadi gagasan Malayan Union yang dikemukakan oleh Sir Harold MacMichael, utusan khas Kerajaan Inggeris dikemukakan pada saat kesedaran politik orang Melayu begitu memuncak sekali. Seluruh rakyat Melayu bersatu, mengadakan perarakan menentang Malayan Union di kebanyakan kota-kota besar seperti di Johor Bahru, Alor Setar dan juga di Kota Bharu.

"Saya sendiri bukan hanya sebagai pemerhati, tetapi ikut terlibat sama dalam gelombang kesedaran rakyat, menyertai perarakan rakyat atau demonstrasi rakyat di Kota Bharu. Dengan jumlah yang tidak kurang daripada 20,000 orang, kami berhimpun di Padang Bank (kini Padang Merdeka) dan berarak menuju ke tempat penginapan Residen British (kalau tak salah ingatan saya, nama beliau ialah Somerville) dan surat protes pun dibaca.

"... Kemudian perarakan itu bergerak lagi menuju ke Istana Seri Cemerlang, tempat bersemayam DYMM al-Sultan Ibrahim... Surat persembahan pun dibaca dan kemudian dipersembahkan ke bawah duli. Orang yang membaca ucapan sembah itu adalah saya sendiri." (Mohd Asri bin Haji Muda, Memoir Politik Asri: Meniti Arus, hlm. 32-33).

Sejarah perjuangan menuntut kemerdekaan negara sebenarnya tidak lepas daripada siri-siri unjuk rasa walaupun Tanah Melayu pada waktu itu baru menghadapi saat getir Perang Dunia Kedua.

Jika memoir Asri Muda boleh dijadikan sandaran, perarakan rakyat 10 November lalu ke Istana Negara sebenarnya mengulangi apa yang datuk nenek kita lakukan di Kota Bharu pada 1946.

Sumber : Roslan@sms

3 ulasan:

Dr Azwan berkata...

Kadang kadang jadi serba salah. Saya menyokong hak kebebasan bersuara dan berdemonstrasi. Ia memang merupakan hak asasi manusia. Tetapi di dalam satu segi, saya juga menghormati pemimpin yang telah diberi mandat - terutama pemimpin kita orang Islam. "Taatlah kepada Allah, dan taatlah kepada pemimpin yang dipilih daripada kalangan kamu". Kalau ikutkan arahan kedua selepas taat kepada Allah. Jadi serba salah itu ada kerana pemimpin kita menghalang demonstrasi jalanan. Saya cuma fikir2 semula, kalau kita diberikan hak kebebasan bersuara tanpa menggunakan insrumen demonstrasi.
Wallahu A'lam.

abufadhl berkata...

Salam,

1. Dr. Azwan pun sampai kat sini rupanya. Pasal mandat tu, macam mana kalau mandat tu haram yang diperolehi dari penipuan dan penyelewengan.

2. Ustaz, ada videoclip best. pergi kat blog ana.

CresceNet berkata...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude