Rabu, 12 Disember 2007

Macam-macam ragam 17


KUALA LUMPUR 11 Dis. – Banjir yang melanda Johor, Pahang, Kelantan, Terengganu dan Negeri Sembilan semakin buruk dengan jumlah terkini mangsa dipindahkan ke pusat pemindahan meningkat kepada 18,856 orang berbanding 6,111 orang semalam.

Daripada jumlah itu, Johor mencatat jumlah mangsa banjir paling tinggi setakat ini iaitu seramai 12,629 orang, melibatkan 78 pusat pemindahan di tujuh daerah.

Daerah paling terjejas teruk dalam bencana kali ini ialah Segamat yang mencatatkan jumlah mangsa tertinggi dipindahkan iaitu 8,381 orang.

Di Johor Bahru, seramai 3,665 orang dipindahkan manakala Kluang (365), Mersing (113), Muar (40), Batu Pahat (44) dan Kota Tinggi (21).

Di Segamat, perhubungan darat bagi lebih 100 penduduk Kampung Seberang terputus apabila jambatan yang menghubungkan kampung itu dengan Kampung Batu Badak runtuh akibat hakisan sungai dan hujan lebat sejak tiga hari lalu.

Bagaimanapun, banjir yang melanda Kampung Laut, Skudai dengan paras air mencecah hingga dua meter petang semalam, telah surut pada awal pagi ini.

Di Pahang, Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Negeri memaklumkan seramai 4,725 mangsa dipindahkan ke 65 pusat pemindahan sehingga petang ini.

Daerah yang terjejas akibat banjir adalah Rompin dengan 1,969 orang dipindahkan, Maran (1,556 orang), Pekan (672 orang), Kuantan (183 orang), Bentong (133 orang), Bera (128 orang) dan Raub 84 orang.

KUALA LUMPUR 11 Dis. – Seramai 29 orang termasuk 12 pemimpin parti pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO) ditahan kerana terlibat dalam perhimpunan haram di luar kawasan Parlimen, hari ini.

Pemimpin pembangkang yang ditahan ialah Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tan Sri Khalid Ibrahim; Ketua Penerangan PKR, Tian Chua; Ketua Dewan Muslimat Pas, Nuridah Mohd. Salleh; Bendahari Agung Pas, Dr. Hatta Ramli dan Jawatankuasa Pas Pusat, Dr. Lo’ Lo’ Mohd. Ghazali.

Dua yang lain ialah Pengerusi Penaja Parti Sosialis, Dr. Nasir Hashim dan setiausaha agung penaja parti itu, S. Arutchelvan.

Mereka ditahan secara berasingan di luar pintu masuk utama Parlimen dan kawasan sekitarnya yang menjadi tempat perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) bermula pukul 9 pagi hingga 12 tengah hari ini.

Selepas itu, Pengarah Pilihan Raya Pas yang juga Pesuruhjaya Pas Terengganu, Datuk Mustafa Ali pula antara lima pemimpin yang ditahan di dalam kawasan Parlimen, pukul 1 petang ini.

Mereka ditahan di tempat letak kereta kawasan Parlimen selepas menyerahkan satu memorandum kepada Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail di lobi Parlimen.

Memorandum itu ialah berkaitan bantahan Bersih terhadap tindakan meminda Perlembagaan Persekutuan untuk melanjutkan umur persaraan ahli Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Dewan Rakyat, hari ini.

Selain Mustafa, empat lagi yang ditahan ialah Pengarah Eksekutif Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Yap Swee Seng; Ahli Writers Alliance of Media Independence, Wong Chin Huat; Pengasas Pusat Komunikasi Masyarakat, Mein Lor dan Pengarah Eksekutif Pusat Kewartawanan Bebas, V. Gayathry.

Selain 12 pemimpin parti pembangkang dan NGO terbabit, turut ditahan ialah 17 aktivis dan orang awam iaitu antara 100 penyokong Bersih yang berhimpun di persimpangan Dato’ Onn berhampiran bangunan Bank Negara Malaysia (BNM) di sini.

Tian Chua adalah pemimpin pembangkang pertama ditahan iaitu pada kira-kira pukul 10.35 pagi ketika beliau bersama seorang rakan lelakinya yang berkereta melanggar sekatan polis di Jalan Parlimen berdekatan Tugu Negara.

Beliau dan lelaki itu berjaya ditahan walaupun pada satu ketika mereka enggan keluar dari kereta.

Pada pukul 11.05 pagi, Nuridah, Dr. Hatta dan Dr. Lo’ Lo’ ditahan bersama lima pemimpin Pas yang lain ketika berkumpul di luar kawasan Parlimen.

Ini diikuti penahanan Khalid pada pukul 12 tengah hari selepas bercakap kepada pemberita di luar pintu pagar utama kawasan Parlimen.

Kesemua tahanan terbabit dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur (IPKKL) untuk disoal siasat sebelum kesemuanya dibebaskan secara berperingkat-peringkat dengan jaminan polis bermula petang ini, didahului Khalid dan Mustafa pada kira-kira pukul 3 petang.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Ismail Omar yang dihubungi Utusan Malaysia memberitahu, kesemua tahanan itu sudah dibebaskan dengan jaminan polis malam ini selepas masing-masing selesai disoal siasat.

Menurutnya, kesemua 29 orang itu ditahan di beberapa lokasi sekitar Parlimen sejak pukul 9 pagi sehingga 1 petang ini.

Tambah beliau, mereka ditahan kerana melanggar perintah mahkamah semalam yang melarang penyokong Bersih daripada berkumpul di bangunan Parlimen hari ini.

“Mereka tetap berdegil dan ingkar arahan mahkamah, jadi polis terpaksa tahan mereka,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, selain persimpangan Dato’ Onn, Jalan Parlimen dan Jalan Kinabalu, semua jalan utama di ibu kota yang mempunyai akses ke Parlimen ditutup atau diadakan sekatan oleh polis.

Di Jalan Parlimen dan Jalan Kinabalu, laluan itu dikawal ketat oleh kira-kira 500 anggota polis, termasuk Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) yang ditempatkan di beberapa lokasi berhampiran Parlimen.

Ekoran itu, cubaan peserta perhimpunan untuk menuju ke bangunan Parlimen menerusi persimpangan Dato’ Onn berjaya dihalang pihak polis yang berkawal sejak pukul 3 pagi lagi.

Para penyokong Bersih yang tidak berpuas hati kemudian berjalan kaki menuju ke IPKKL bagi menuntut supaya polis membebaskan pemimpin dan rakan-rakan mereka yang telah ditahan.

Kumpulan tersebut yang tiba di IPKKL pukul 1 petang berdegil enggan bersurai walaupun diberi amaran oleh Ketua Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDN/KA) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner K. Kumaran.

Mereka hanya mematuhi arahan dan bersurai kira-kira pukul 2.15 petang selepas diminta oleh Ketua Dewan Pemuda Pas, Salahuddin Ayub yang datang ke IPKKL.


KUALA LUMPUR, 12 Dis - Pembebasan kesemua 24 tahanan bermula petang sehingga malam semalam merupakan satu kejayaan pusingan pertama Bersih sekaligus menutup tirai 'pesta penangkapan' di parlimen semalam.

Lapan daripadanya telah dibebaskan lebih awal adalah Setiausaha Agung KeADILan, Tan Sri Khalid Ibrahim; AJK PAS Pusat, Dr Dzulkifli Ahmad; Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dato' Mustafa Ali; Penganalisis pilihan raya Malaysia, Wong Ching Huat; Koordinator Suaram, Yap Swee Seng; wakil CIJ,V. Gayathri; Mien dan Pengurus Pengiklanan Harakah, Mokhtar Rozaidi kira-kira jam 6 petang.

Manakala, baki 16 yang lain antaranya terdiri daripada Bendahari PAS Pusat, Dr Hatta Ramli; Ketua Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Salleh, Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasruddin Tantawi, AJK PAS Pusat Dr Lo' Lo Haji Ghazali dan Dr Mohd Nasir (PSM) telah dibebaskan seoarng demi seorang bermula jam 8.45 malam.

Menurut kenyataan Suaram kepada Harakahdaily, kesemua yang terlibat dikehandaki melaporkan diri sekali lagi di Mahkamah Jalan Duta pada jam 9 pagi, 18 Disember 2007 (Selasa).

Walaupun berlaku penangkapan, namun objektif Bersih tercapai apabila berjaya mengadakan sidang media di pekarangan lobi parlimen pada jam 11.40 pagi tadi dan serentak dengan itu menyerahkan memo Bersih kepada ahli-ahli parlimen pembangkang untuk disampaikan kepada ahli parlimen yang lain termasuk Perdana Menteri.

Memo tersebut secara asasnya membantah pindaan perlembagaan yang bertujuan untuk melanjutkan perkhidmatan Pengerusi SPR daripada 65 kepada 66 tahun yang dipercayai mempunyai motif untuk memberi peluang kepada Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman menjawat jawatan itu semula.

Ulasan: Ya Allah moga kebenaran tertegak jua

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude