Khamis, 30 September 2010

Mohon pertolongan kepada Allah dengan sabar1) Allah SWT mengingatkan di dalam surah al-Baqarah, agar manusia memohon pertolongan dengan cara solat dan sabar. Dan sesungguhnya Allah bersama dengan orang yang sabar.

2) Bukan mudah untuk sabar, apatah lagi bila hak kita dinafikan, dirampas ataupun kita dianiaya serta dizalimi.

3) Kerana itu Nabi SAW menyatakan, di antara doa mereka yang dimakbulkan Allah tanpa hijab adalah doa orang yang dizalimi.

4) Lihatlah mereka yang ditindas, biasanya hanya mampu berdoa agar Allah membantunya setelah buntu tiada jalan keluar.

5) Namun begitu, sabar juga salah satu cara untuk memohon pertolongan kepada Allah. Dengan sabar, kita mengawal diri kita untuk membalas, meskipun kita mampu. Dengan sabar, kita berjaya mengelakkan dunia jadi haru biru kerana berjaya mengawal kemarahan yang ditiupkan oleh Iblis.

6) Justeru, sabarlah atas dugaan yang menimpa, walaupun kita mampu bertindak balas kerana menghayati pesan Allah-Fasabrun Jamil (Sabar itu lebih indah/baik).30 September 2010, 21 Syawal 1431 Hijrah,

8.16 pagi, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude