Rabu, 2 Disember 2009

BTN dan UMNO1)Saya pernah mengikuti beberapa kursus BTN. Di dalamnya terkandung pelbagai modul dan menguji kita samada penyokong dasar kerajaan atau pembangkang.

2) Dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan diberikan fasilitator sebagai pembimbing, isu yang dibincangkan adalah pelbagai tajuknya.

3) Ada yang berkaitan dengan perlu atau tidak ISA, kesatuan Melayu dan ancaman jika kaum lain memerintah negara.

4) Dari satu sudut mungkin ada manfaatnya, tetapi dengan peredaran zaman dan masa kini, modul BTN didapati bersifat terlalu perkauman. Bagi mahasiswa, ditayangkan muka-muka pimpinan kampus yang pro-pembangkang.

5) Bagi penjawat awam, didedahkan betapa PASTI di bawah PAS telah menjadi tapak merekrut kononnya militan dan pengganas.

6) Ternyata, BTN selain beberapa agensi yang lain seperti Kemas, JASA dan RTM dimanipulasi demi kelangsungan kuasa UMNO dan BN yang semakin tenat. Justeru, apabila Selangor mengharamkan BTN, ia dilihat sebagai tekanan kepada UMNO dan BN untuk merombak modul BTN yang telah out of date. Apatah lagi Najib memperkenalkan konsep 1Malaysia, yang sama sekali tidak dilambangkan dalam modul BTN!
2 Disember 2009, 15 Zulhijjah 1430 Hijrah,

2.35 petang, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude