Rabu, 22 Julai 2009

Keganjilan dalam beragama!1) Dalam seminggu ini, saya berjumpa dengan pelbagai keganjilan dalam beragama di kalangan mereka yang bergelar Muslim.

2) Kisah yang pertama-seorang pelajar institusi agama, hadir ke masid menunaikan solat Jumaat. Ketika sampai, azan sedang berkumandang-saya melihat beliau membuka handset. Pada awalnya, saya menyangka dia hendak membaca sms, tetapi apa yang mengejutkan saya, dia bermain game dengan khusyuk sekali, tanpa menghiraukan azan yang dilaungkan!

3) Kisah yang kedua-ketika hendak masuk ke lorong rumah saya, saya nampak dari jauh seorang pakcik yang sedang menunggang motor dan berkopiah. Tenag hati saya. Semakin saya berselisih jalan dan menghampirinya, saya terkejut-dia berseluar pendek. Masya Allah!

4) Kisah yang ketiga-juga seorang pelajar institusi agama, tanpa rasa bersalah di hadapan rakan-rakan yang lain, memakai jersi Liverpool dan terpampang tulisan besar di dada baju-Carlsberg. Bukankah ia jenama arak? Tidakkah bila memakai baju sebegitu-seolah-olah kita mempromosi jenama arak tersebut?

5) Mudah-mudahan Allah memberikan hidayah dan petunjuk kepada mereka!22 Julai 2009, 29 Rajab 1430 Hijrah,

4.06 petang, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude