Rabu, 14 Januari 2009

Mengimbau nostalgia sahabat seperjuangan di UM

Salam buat semua pembaca budiman. Saya berhajat hari ini, untuk berkongsi nostalgia bersama sahabat seperjuangan yang pernah berkorban tenaga, masa dan wang ringgit demi biah solehah di kampus UM awal milenium dahulu.
Kenangan pahit manis dalam perjuangan Islam di kampus, akan tetap dikenang sehingga akhir hayat. Kini, dengan masing-masing telah bekerja samada penjawat awam, swasta mahupun sendiri-diharapkan agar tetap teguh bersama perjuangan Islam. Amin
Buat sahabat seperjuangan semua, walau di mana kita berada, di situlah Islam di junjung. Menyumbanglah kepada Islam berdasarkan posisi dan kemahiran yang ada kepada masyarakat yang dahagakan ilmu dan pimpinan kita semua.
Tokoh pemuda Islam dan mantan pimpinan kampus UM yang saya hormati-Ustaz Faisal Abdul Rahman ditemani Hisom dan Afan dengan anaknya. Kini Ustaz Faisal mengajar di sekolah agama negeri di Kuala Kangsar dan pimpinan pemuda jamaah Islam di Perak.

Sahabatku-Azral Izwan. Dulu jaga duit, sekarang PTD di Arab Saudi. Sama kelas sekolah rendah tahun 6 Biru di SRK Jalan Pasar


Senior-Ust Hamidi. Dulu setiau berusaha. Kini penyelaras j-QAF di salah sebuah sekolah di Lembah KlangSahabat seIzdan dan Nur Nilam Puri-kumpulan nasyid yang pernah menggegar bumi Nilam Puri suatu ketika dahulu.
Gambar akhir sebelum bersurai di Perjumpaan Besar GenDynamic 2008 di Kuala Kangsar. Malangnya saya dan family perlu balik awal ke KL dan tak dapat bersama hingga majlis penutup.


Sahabat seperjuangan-Khairil Izuan, Hilmi dan Mahisan di barisan depan. Di belakang adalah Zulhilmi, Shakir, Hasanan dan Shahrul Zaman sedang menasyidkan lagu tema programPresiden GDynamic-Hafiszi sedang menyampaikan taklimat kepada kami.


Sesi mengurup/merarau/duduk duduk cari makan. Hisom, Fadzli, Hasanan, Mahisan, Shahrul Zaman, Shakir, Nawi dan Afan.Sesi tazkirah lepas Maghrib disampaikan oleh saya, tapi tak dapat lama sebab mujahid saya-Adam bertempur dengan pakcik Hisomnya.Sedang mendengar ceramah dari pimpinan jamaah Islam di Perak.
Saya sertakan sekali lagu tema program kami-Perjumpaan Besar GDynamic 2008 di Kuala Kangsar

JALAN DAKWAH (ALARM ME)

Dari barisan usrah
Dan dari umbi tarbiyah
Muncullah sinaran fikrah
Islah terus meniti masa
Dari dewan selesa
Ke jalanan yang berhaba
Pejuang keadilan dan penjulang kebenaran
Bersama Islam membina ummah
Usaha daulatkan syariah
Agar hidup penuh barakah
Di dalam sedih dan ketawa
Di dalam susah dan mewah
Tetap teguh iman dan taqwa
Sehati sejiwa Dulu kini selamanya
Walau apa yang melanda hadapi bersama
Ya Allah Ya Rabbi
Teguhkan iman kami
Moga tabah hati tak berbelah bagi
Berbekalkan Islam membina masyarakat
Mengukuh umat insan sejagat
Setiap mehnah pastinya ada hikmah
Berbaik sangka pada yang Esa

*** Chorus
Sehati sejiwa
Dulu kini selamanya
Walau apa yang melanda hadapi bersama
Ya Allah Ya Rabbi
Teguhkan iman kami
Moga tabah hati tak berbelah bagi
Rasulullah contoh ikutan
Prinsip syura jadikan amalan
Korban masa
Tenaga kita dan fikiran
Perkasakan maruah kita
Ulang Chorus 2X
17 Muharram 1430 Hijrah, 14 Januari 2009,
10.26 pagi, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude