Ahad, 12 Oktober 2008

Pak Lah seolah dipinggir, Najib dan Muhyiddin menjadi perhatianKini, seluruh bahagian UMNO sibuk untuk mengadakan pemilihan calon-calon untuk menduduki jawatan terpenting parti mereka. Di antaranya, termasuklah Presiden dan Timbalan Presiden UMNO, Naib Presiden UMNO, Ketua Pemuda, Ketua Wanita dan Ketua Puteri bersama timbalannya dan Majlis Tertinggi UMNO. Bedasarkan tajuk di atas, saya ingin menyatakan seperti berikut :

1) Pak Lah kini seolah-olah dipinggir di dalam UMNO. Sebaliknya, Najib dan Muhyiddin semakin mendapat perhatian.

2) Namun, ada pandangan penganalisis politik mengatakan, pengumuman oleh Pak Lah tidak bertanding Presiden UMNO adalah satu strategi, kerana Najib perlu melepasi pelbagai halangan untuk menjadi Presiden UMNO. Apatah lagi, kini Pak Lah memegang portfolio sebagai Menteri Pertahanan.

3) Muhyiddin kelihatan memberi sokongan padu kepada Najib, lantaran beliau yakin menjadi Timbalan yang baik kepada Najib. Seorang yang vokal, namun kelihatan beliau juga seperti Najib, merupakan imbasan suara Mahathir di dalam UMNO.

4) Menawarkan diri untuk merebut jawatan tanpa melihat keupayaan diri, hanya akan menjadikan UMNO sebuah parti yang akan terus bergolak, kerana ingin merebut kuasa sesama sendiri. Bahkan apa yang dibimbangi, kebajikan rakyat terabai dek sibuk dengan pemilihan UMNO kini.

5) Seluruh rakyat kini memerhatikan, bagaimana UMNO akan kembali bangkit menawan hati mereka, setelah mereka ditolak oleh rakyat pada PRU ke-12 yang lalu. Ataupun, mungkin hanya bertukar nakhoda, tetapi masih berbekalkan imej lama, kerana berasal dari kapal tua yang hanya menunggu masa untuk tenggelam.


12 Oktober 2008, 12 Syawal 1429 Hijrah,

8.29 pagi, Malaysia Timur.

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude