Jumaat, 8 Ogos 2008

08.08.08-Olimpik 2008 di Beijing


Semalam berlangsung upacara pembukaan Sukan Olimpik edisi ke-29 yang gilang-gemilang. Dengan 33 atlet yang mengambil bahagian-antaranya sukan memanah, lumba basikal, renang , olahraga dan badminton, sudah semestinya rakyat Malaysia mengharapkan emas pertama Olimpik dari atlet yang telah dilaburkan jutaan ringgit kos menampung latihan mereka.

Dengan ganjaran RM 1 juta ringgit kepada pemenang pingat emas, diharap atlet negara tidak sekadar mengejar habuan tersebut semata-mata, bahkan menjulang nama dan martabat negara-itu yang lebih penting.

Bagi tuan rumah-China, semestinya mengharapkan agar dapat mengatasi Amerika Syarikat sebagai kuasa sukan dunia dengan mengharapkan tuah tarikh hari pembukaan-08.08.08 yang bermaksud kaya, kaya, kaya.

Bagi negara umat Islam selain Malaysia, mungkin ini masanya untuk menonjolkan kehebatan atlet Muslim, dan yang terbaik dengan suit yang menutup aurat seperti pelari Bahrain-Ruqayya dalam Sukan Asia yang lalu-yang telah memenangi pingat emas dalam acara 200 meter.

Buat atlet negara, setinggi mana langit dijunjung, tinggi lagi martabat dijulang. Adios dan selamat berjuang !

9 Ogos 2008, 7 Sya'ban 1429 Hijrah,

7.35 pagi, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude