Khamis, 22 Mei 2008

Mokhzani pula keluar Umno


Anak kedua bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk Mokhzani, hari ini mengumumkan keputusannya meninggalkan Umno, mengikut jejak langkah bapanya yang berbuat demikian dua hari lalu.

Mokhzani berkata beliau telah menghantar surat mengenai perkara itu ke pejabat Umno bahagian Merbok menerusi faksimili semalam.

"Saya membuat keputusuan untuk keluar Umno kerana bersetuju dengan pendapat ayah saya bahawa Umno yang ada sekarang bukan lagi Umno sebenar," katanya dalam laporan Bernama.

Mokhzani, 47, bekas ketua Pemuda bahagian Merbok, kini lebih aktif dalam sektor korporat.

Semalam adik beliau, Datuk Mukhriz yang juga ahli parlimen Jerlun, membuat keputusan untuk terus berada dalam Umno sungguhpun beliau bersependapat dengan bapanya mendesak perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan dengan segera "bagi menyelamatkan Umno".

Dua hari lalu, Dr Mahathir mengumumkan beliau meninggalkan Umno kerana hilang keyakinan terhadap kepimpinan Abdullah, dan menyatakan akan kembali menyertai parti itu selepas Abdulllah meletak jawatan atau tidak lagi menjadi pemimpin negara.

Di Sungai Petani, timbalan ketua Umno bahagian Merbok, Datuk Tajul Urus Md Zain melahirkan rasa kecewa dengan tindakan Mokhzani itu tetapi menjelaskan bahawa ia tidak memberi sebarang kesan terhadap kepimpinan Umno bahagian kerana beliau hanyalah seorang ahli biasa Umno dari cawangan Sungai Layar Hujung.

"Beliau tidak lagi aktif selepas tempoh jawatannya sebagai ketua Pemuda bahagian berakhir pada penggal lepas," katanya kepada agensi berita itu.

Tajul Urus berkata seorang lagi anggota Umno dari Bahagian Merbok yang uga Ketua Umno Cawangan Jalan Badlishah Mejar (B) Anuar Abdul Hamid, turut eninggalkan parti itu.

Katanya Anuar telah menghantar sepucuk surat untuk keluar dari Umno hari ini.

Tajul Urus berkata Anuar adalah Anggota Jawatankuasa Umno Bahagian yang dilantik.

"Umno Bahagian tidak mempunyai sebarang masalah dengan tindakan kedua-dua mereka keluar dari parti kerana setakat ini tiada sesiapapun yang mengikuti langkah mereka," katanya.


Mukhriz berani hadapi apa jua tindakan

Exco Pemuda Umno, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, beliau sedia menghadapi sebarang tindakan yang bakal dikenakan terhadapnya.

"Saya tidak akan keluarkan sebarang kenyataan kalau saya sendiri tidak sanggup menerima tindakan termasuk dari jawatankuasa pengurusan," katanya.

Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein memberitahu sidang akhbar hari ini bahawa tindakan Mukhriz mengulangi desakan agar Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meletakkan semua jawatannya akan dibawa kepada jawatankuasa pengurusan parti.

Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini, Mukhriz menganggap kenyataan Hishammuddin itu susulan salah faham terhadap kenyataannya semalam.

Menurut Bernama, ahli parlimen Jerlun juga berkata beliau akan menghadiri mesyuarat exco Pemuda pada Jumaat ini seperti biasa kerana kali ini bukan pertama beliau berdepan dengan kritikan dari kalangan rakan-rakannya sendiri.

Mukhriz juga menafikan beliau akan keluar dari parti sekiranya perdana menteri tidak meletakkan jawatan Julai ini.

Sebaliknya, beliau menjelaskan bahawa apa yang disuarakan dalam kenyataannya semalam ialah beliau mempunyai hak untuk mengubah pendirian (kekal dalam Umno) pada bila-bila masa mengikut perkembangan terkini dan beliau tidak menyatakan hanya ada satu cara iaitu keluar parti, sedangkan banyak lagi cara lain yang boleh diambil.

"Saya tidak kata menjelang Julai jika perdana menteri tidak berundur, maka saya akan keluar parti," jelas beliau.

Mukhriz berkata bulan itu merujuk mesyuarat cawangan yang akan bermula dan beliau berharap satu perubahan drastik akan berlaku sebelum mesyuarat cawangan bermula dan bukan mengambil keputusan keluar parti.

Ulasan : Keadaan semakin gawat dalam UMNO. Bagi saya dari satu sudut, Tun Mahathir juga mungkin mempunyai motif tersendiri dalam membuat keputusannya.


Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude