Isnin, 18 Januari 2010

Polemik Kalimah Allah perlu ditangani dengan bijak1) Menteri di JPM-Nazri Aziz memutuskan kalimah Allah boleh digunakan di Sabah dan Sarawak.

2) Namun di Semenanjung, ia tetap tidak dibenarkan. Tetap timbul persoalan, mengapa ada 2 peraturan untuk isu ini?

3) Sepanjang pemerhatian saya di Bumi Kenyalang, isu kalimah Allah ini tidak menjadi perhatian utama umat Islam. Kebanyakan golongan berumur yang sempat saya temui, menyatakan sewaktu mereka bersekolah di sekolah mubaligh Kristian seperti St Teresa, St Mary dan sebagainya, kalimah Allah telah lama digunakan dalam kitab Bible.

4) Mungkin oleh sebab itu, isu ini tidak menjadi hangat di Sabah dan Sarawak, melainkan hanya di Semenanjung.

5) Namun begitu, kita berharap pihak Kristian dapat membuat keputusan konsensus tentang isu ini dan Islam hanya menuntut haknya dihormati tanpa sekali-kali bersetuju serangan terhadap gereja dilakukan.

6) Moga beroleh jalan keluar di sebalik isu ini.18 Januari 2010, 2 Safar 1431 Hijrah,

10.42 pagi, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude