Sabtu, 25 Julai 2009

13 pengajaran dan iktibar dari Isra' dan Mikraj1) Menguji iman para mukminin dan pada waktu yang sama, memantapkan iman dengan kekuasaan Allah SWT.

2) Berjuang dan mendoakan pembebasan Baitul Maqdis dari negara haram Israel.

3) Umat Islam wajib menjaga solat 5 waktu dan mengelakkan kemungkaran seperti zina, mengumpat, tidak menutup aurat, terlibat dengan riba, makan harta anak yatim dan lain-lain lagi.

4) Jangan ada istilah putus asa dalam berdakwah jika tidak diterima.

5) Yakin dengan janji Allah-masa depan pasti milik Islam.

6) Terokai teknologi sains angkasa. Firman Allah SWT dalam surah al-Rahman, ayat ke-33 " Wahai sekalian jin dan manusia, jika kamu dapat menembusi keluar dari kawasan langit dan bumi, cubalah tembusinya. Kamu tidak akan dapat menembusinya kecuali dengan kuasa/ilmu".

7) Ganjaran besar bagi orang yang ditimpa pelbagai ujian dalam usaha berdakwah, seperti kematian orang yang dicintai dan semakin berkurangnya harta yang dimiliki.

8) Manusia lebih mulia dari malaikat, apabila mencapai tahap keimanan yang paling tinggi.

9) Membenarkan apa yang datang dari Nabi SAW, walaupun mungkin tidak logik pada pandangan akal.

10) Sentiasa memohon perlindungan Allah SWT ketika waktu senang dan susah.

11) Isra dan Mikraj bukti kebenaran Islam yang disampaikan oleh Nabi SAW.

12) Orang yang bersabar pasti berjaya, kerana Allah sentiasa bersamanya.

13) Isra dan Mikraj membuktikan ketinggian Nabi SAW, penyudah segala Nabi SAW, bahkan sebagai tasliyyah(hiburan) buat Nabi setelah berduka akibat kematian Abu Talib dan Khadijah.25 Julai 2009, 3 Sya'ban 1430 Hijrah,

10.40 pagi, Malaysia Timur

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude