Jumaat, 4 Julai 2008

SMAP Kajang juara Bahas Piala Perdana Menteri

PUTRAJAYA 4 Julai - Sekolah Menengah Agama Persekutuan (SMAP) Kajang, Selangor muncul juara Bahas Piala Perdana Menteri ke-35 setelah menewaskan Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah (SMSRTAS), Ipoh, Perak pada pertandingan akhir yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Kemenangan kali ketiga SMAP Kajang sejak 2003 itu menjadi lebih bermakna apabila salah seorang pembahasnya, Mohamad Hisyamuddin Ghazali dipilih sebagai pendebat terbaik.

Menurut Mohamad Hisyamuddin, semangat berkumpulan dan latihan berterusan yang diamalkan oleh ahli kumpulannya memberi kesan yang cukup besar apabila diumumkan sebagai juara pertandingan itu.

''Selain membuat kajian terperinci mengenai tajuk yang dibahaskan, kami turut membuat latihan vokal dan gaya persembahan supaya memantapkan lagi perbahasan kumpulan kami," katanya yang pernah menjadi juara Kejohanan Debat Sekolah Malaysia anjuran Universiti Islam Antarabangsa, baru-baru ini.

Selain Mohamad Hisyamuddin, SMAP Kajang diwakili Mohammad Mustaqim Malek, Mohd. Nur Afiq Mohd. Yasim dan Hairul Izlan Mohd. Shamsudin.

SMSRTAS pula diwakili Muhammad Aleiff Tajuddin, Muhammad Adzlan Syazni, Muhammad Nazrul Anas Zunaidi dan Nisreen Afifah Nadzri.

Majlis penyampaian hadiah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail.

Sementara itu, bagi kategori debat bahasa Inggeris, Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor muncul juara mengetepikan pencabar mereka dari Maktab Tentera Diraja (MTD).

Mereka diwakili N. Mahheran, Ahmad Hazim Ahmad Sofian, Muhammad Asyrani Abdullah Zawawi dan Nur Shuhada Musa, manakala MTD diwakili oleh Cleophas John Gordon, Amirul Arzahar, Ahmad Amir Azfar Shahidan dan Syed Sadiq Syed Abdul Rahman.

Sebanyak 55 buah sekolah berasrama penuh mengambil bahagian dalam pertandingan berprestij yang bertujuan melahirkan pemimpin dinamis, cerdas dan bijaksana di peringkat sekolah.

Ulasan : Tahniah buat adik-adik SMAPIAN yang mengharumkan nama SMAP Kajang. Setelah hampir 11 tahun meninggalkan SMAP Kajang, saya akur banyak perkara yang saya belajar di sana dalam soal mematangkan diri dalam menjadi seorang pemimpin yang baik. Kenangan SPM pada tahun 1997, batch saya mendapat 100% pangkat 1 dalap SPM. Kini ramai di antara mereka yang berkaya dalam larier masing-masing-ada yg jadi PTD, Lecturer, Lawyer, Dr, Engineer, Kerja sendiri dll. Buat SMAPIAN 1997-You all are the best !

Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude