Sabtu, 5 April 2008

‘Saya bertanggungjawab’ -Ada banyak sebab kita kalah, penjelasan akan dibuat esok – PM


KUCHING 4 April – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, beliau bertanggungjawab di atas prestasi buruk Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum lalu yang menyaksikan lima negeri tewas di tangan parti pembangkang.

“Ia betul, kita telah kalah daripada apa yang kita sasarkan, tapi kita ada banyak sebab kenapa kita kalah... saya bertanggungjawab,” kata beliau.

Pengerusi BN itu berkata, sehubungan itu satu pertemuan dengan ahli UMNO akan diadakan pada Ahad ini untuk beliau menjelaskan keadaan dan apa yang sebenarnya berlaku dalam parti.

Beliau bercakap pada sidang akhbar selepas mengadakan pertemuan tertutup bersama pemimpin BN negeri yang mewakili Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) di sini hari ini.

Abdullah bagaimanapun, enggan mengulas lanjut perkara itu.

Menurutnya, rakyat sebenarnya tidak mahu melihat pergeseran di antara pemimpin kerana ia boleh merugikan negara.

“Rakyat tidak mahu selepas mereka bagi mandat tapi pemimpin sibuk dengan hal sendiri berkelahi sesama kita, tak ada kerja lain sibuk dengan hal bergaduh sesama sendiri,” katanya.

Dalam nada serius, beliau berkata, ada orang yang membuat tuduhan terhadapnya dan pihak media pula melaporkan banyak perkara mengenai hal itu.

“Kita faham mesej rakyat,” kata beliau ketika diajukan soalan mengenai sama ada beliau terjejas dengan desakan untuk meletak jawatan berikutan kekalahan BN di negeri-negeri tersebut termasuk oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Abdullah dalam hal ini sekali lagi mengulangi yang beliau tidak akan meletak jawatan kerana masih mendapat mandat yang besar untuk meneruskan agenda pembangunan negara.

Perdana Menteri berkata, apa yang penting kini ialah meneruskan agenda pembangunan termasuklah merapatkan jurang kemiskinan di luar bandar dengan di bandar.

Ulasan : Sama-sama kita tunggu penjelasan Pak Lah esok.


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

See Please Here

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude