Isnin, 29 Oktober 2007

Good approach by Dr Danial Zainal Abidin

Good approach by Dr Danial... maybe useful tool> untuk nasihat anak2 remaja... > > Soalan > > Seorang remaja yang menamakan dirinya Yang Ikhlas> telah menghantar satu surat kepada Dr Danial Zainal> Abidin baru-baru ini. Antara isi surat itu ialah:> Dr.> Danial yang dihormati. Saya telah bercinta dengan> seorang wanita. Demi cinta kami telah berzina.> Tetapi> saya tidak rasa bersalah sebab saya ikhlas> dengannya.> Saya hendak mengambilnya sebagai isteri saya. Saya> tidak bertujuan untuk mempermainkannya. Rakan-rakan> saya mengatakan tindakan saya adalah gentleman.> Tetapi> saya telah dimarahi oleh orang-orang tua saya. Saya> rasa mereka berotak kolot. Apakah pandangan dan> nasihat tuan.> > Jawapan Dr. Danial Zainal Abidin: > > Yang Ikhlas yang dihormati. Saya bersyukur tentang> keikhlasan saudara dan saya berharap itulah asas> perbincangan kita. Dengan keikhlasan itu jugalah> saya> menulis jawapan ini kepada saudara. > > Dunia pada hari ini sedang dilanda krisis.
Satu di> antaranya ialah krisis nilai. Krisis nilai inilah> yang> menjadi sebab keruntuhan Empayar Rom. Edward Gibbon> dalam bukunya The History of Decline and Fall of the> Roman Empire telah menulis bahawa: Segala> dasar-dasar> akhlak dan moral di Rom telah runtuh sehingga ramai> orang memilih jalan untuk hidup bebas.....Di akhir> abad keenam, Kerajaan Romawi Timur sedang berada di> ambang keruntuhan yang paling dahsyat sekali! > > Nabi datang untuk selamatkan kita dari kehancuran> yang> seperti itu. Nabi bersabda, Sesungguhnya aku> diutuskan> untuk menyempurnakan akhlak yang mulia. (Hadis> riwayat> Ahmad & Baihaqi)> > Nilai akhlak inilah yang merupakan landasan dan kayu> pengukur yang penting bagi kita. Akhlak tidak> menghalang kehendak-kehendak fitrah. Ia> mencantikkannya. Sebagai contoh, Islam tidak pernah> menyuruh kita menutup nafsu seks, sebaliknya> menyalurkannya kepada suatu yang murni, selamat dan> mendamaikan. Perkahwinan adalah salurannya.> > Alangkah indahnya firman Allah yang bermaksud:> Isterimu adalah ladang bagimu maka datangilah> isterimu> dengan cara mana yang kamu mahu! (Surah Al-Baqarah> ayat 223)
Dalam bahasa mudah, selepas berkahwin,> puaskanlah nafsumu dengan isterimu sesuka hatimu,> melainkan dengan cara yang jelas telah diharamkan> kerana kemudaratannya. > > Saya harus mengatakan bahawa nilai pada hari ini> banyak diasaskan kepada konsep Machiavellianisme> yang> dipopularkan oleh seorang pemikir dari Florence,> Italy> yang bernama Niccolo Machiavelli. Machiavelli, dalam> bukunya The Prince telah menekankan konsep the end> justifies the means ataupun niat membersihkan cara.> Asalkan niat kita baik, berzinalah, menipulah,> khianatilah, menyamunlah dan begitulah seterusnya.> Semua adalah halal bagi Machiavelli. > > Laporan akhbar 6 Ogos 1999 juga ada perkaitan dengan> krisis nilai ini apabila seorang tokoh koporat> berpangkat Datuk, telah menceritakan di mahkamah> tentang hubungan seksnya dengan seorang pembaca> berita> RTM. Beliau mengatakan bahawa niatnya adalah suci> kerana bertujuan untuk mengahwininya. Itulah nilai> yang sedang melanda dunia sekarang: Seks adalah suci> walaupun tanpa perkahwinan! > > Memang ada yang mengatakan bahawa pergaulan dan seks> bebas ini adalah lambang kemajuan dan kemodenan.> Nilai> agama dan akhlak adalah kolot. Jika demikian, mari> kita perhatikan hasil dan sumbangan seks bebas> kepada> dunia.> >
Seks bebas telah berjaya merebakkan penyakit AIDS,> contohnya di Thailand, sehinggakan akhbar Der> Spiegel> pernah menjadikan tajuk AIDS in Asia - Killer> Epidemic> in Sex Paradise (AIDS di Asia - Wabak Pembunuh di> Syurga Seks), sebagai tajuk muka depannya.> > Di California, hampir 61,000 bayi luar nikah> dilahirkan pada tahun 1997. Kajian oleh Jabatan> Perkhidmatan Kesihatan dan Kemanusiaan Amerika> mendapati bahawa anak-anak luar nikah ini mempunyai> lebih daripada dua kali ganda kemungkinan diserangi> masalah emosi di dalam hidup mereka, berbanding> dengan> anak-anak lain (Rujukan: California Teenage> Pregnancy> Statistics). > > Kita di Malaysia juga telah dimalukan dengan> penonjolan kes pembuangan bayi luar nikah di> kalangan> remaja-remaja kita. Semua ini bukanlah sumbangan> yang> membanggakan bagi dunia moden. > > Islam menekankan bahawa niat dan cara perlu betul.> Niat kena ikhlas, cara kena mengikut syariat.> Syariat> mengharamkan zina.
Nabi kita bersabda, Selepas dosa> syirik kepada Allah, tidak ada dosa yang lebih besar> daripada seseorang meletakkan air maninya ke faraj> yang tidak halal baginya! (Hadis riwayat Ahmad &> Thabrani) > > Saya berharap saudara Yang Ikhlas akan kembali ke> jalan yang murni berdasarkan agama. Seks bebas dan> keruntuhan moral bukannya lambang kemajuan> sebaliknya> lambang kemunduran dan kehancuran. > > Kaum Lut hancur kerananya. > Kota Pompei hancur kerananya. > Empayar Rom juga hancur keranannya. > Justeru, kembalilah ke pangkal jalan.> > Nukilan Dr. Danial bin Zainal Abidin > (M.B.Ch.B. Universiti Alexandria) > Doktor Perubatan, > Pengarah Urusan Danial Zainal Consultancy, > Motivator Mutiara FM (Radio Pulau Pinang), > Penulis 8 buah buku, > Kolumnis Majalah I terbitan Karangkraf, > Penasihat Pertubuhan Penyebaran Islam Antarabangsa, > Imam Waris Beradat Pertubuhan Seni Silat Gayung > Pendakwah Bebas dan Khatib Jemputan dan > Bapa 8 Orang Anak (3 Belia 4 Remaja dan 1 Tadika)
Tiada ulasan:

Site Meter

Web Counter

Diskusi Santai


Ukhuwwah.Com

Bacalah dengan mata hati

Pesan seorang wali Allah bernama Sayid Ahmad al-Badawi r.a: Seseorang yang benar-benar dalam syariat ada 12 belas tandanya : 1) Benar-benar kenali Allah 2)Benar-benar jaga perintah Allah 3)Berpegang teguh dengan sunnah Rasulullah saw 4)Selalu berwudhu' 5)Redha menerima qadha dan qadar Allah 6)Yakin dengan janji Allah 7)Putus harapan dari semua apa yang di tangan makhluk 8)Tabah dan sabar menanggung derita dan gangguan 9)Rajin dalam beribadah 10)Kasih dan sayang kepada semua makhluk Allah 11)Tawadhu kepada yang lebih tua atau muda 12)Sedar syaitan musuh utama

Globetrackr

Histats.com

Mengenai Saya

Your attitude determine your altitude